Новини

Министър Шишков: Промени в ЗУТ ще позволят незаконното строителство по АМ „Хемус“ да бъде обявено за търпимо

Разрешение за строеж за участъци 4 и 5 на автомагистрала „Хемус“ не може да бъде издадено заради констатираното незаконно строителство в тях. В тази хипотеза са и други инфраструктурни обекти, като язовири например. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в интервю за БНР, информираха от пресцентъра на МРРБ. Затова са предложени промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), чрез които, след като бъдат приети от следващото Народно събрание, отговарящите на нормите строежи от инженерната инфраструктура ще могат да бъдат обявени за търпими. Така няма да се налага построеното да бъде разрушено, каза министърът.

Ако констатираното не беше обявено за незаконно, означава, че щяхме да участваме в прикриване на незаконни действия. Решаването на проблема не е в извършването на нови такива, а чрез законов ред и механизъм. Ако незаконното строителство продължаваше да бъде прикривано, означава, че мисленето и начинът на работа никога нямаше бъдат променени, категоричен бе арх. Шишков.

За всяка от позициите по процедурата за осигуряване на зимно поддържане на републиканската пътна мрежа има от един до трима кандидати. Изборът на изпълнители ще приключи вероятно след 4-5 дни и около 20 септември се очаква комисията да обяви решението. Надявам се да няма опити за обжалване, за да се сключат договори и зимното почистване да бъде гарантирано, каза министър Шишков.

Регионалният министър разясни и друга предложена промяна в Закона за устройство на територията, която предвижда септични ями да имат само сгради с до три жилища и вилни зони, в които има по-малко обитатели. За всички останали сгради ще трябва да бъде изграждана канализация. Това ще предотврати преовлажняване на терени и ще възпрепятства възникването на свлачищни процеси.

Министър Шишков подчерта приемствеността по отношение на този текст, предложен от последното редовно правителство. Според него обаче е нелогично това, че не е направено изменението на ЗУТ по отношение на инфраструктурните обекти. И напомни, че предложение за промяна за тях беше направено от предишното служебно правителство.

Държавата е направила всичко за завършване на интерконектора. Свършихме цялата работа, докато завършваха недовършеното. Необходимо е само да бъдат представени документи. До утре се очакват тези за издаване на акт 15. Ако спазват срока си и представят акт 15 до петък, до няколко дни ще се стигне до издаване на разрешение за ползване и акт 16, каза министър Шишков.