Новини

ВТУ „Тодор Каблешков” отбеляза своята 100-годишнина

На 13 септември Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ отбеляза тържествено своята 100-годишнина. Празничният ден бе завършек на дълга поредица от мероприятия през цялата година, сред които публична лекция на президента Румен Радев, международни научни конференции и студентски форуми, Ден на кариерата, спортни мероприятия, откриване на няколко нови лекционни зали и лаборатории във ВТУ и много други.


Официалното събитие се състоя в зала „Юбилейна”. То бе уважено от бивши възпитаници на училището - офицери и сержанти от запаса и резерва, специалисти от жп транспорта, професори, доценти и асистенти от ВТУ, ректори на университети, представители на сродни висши училища от Европа. Сред официалните гости бяха Красимир Папукчийски, зам.-министър на транспорта и съобщенията, проф. Албена Чавдарова, зам.-министър на образованието и науката, Георги Илиев, кмет на столичния район „Слатина”, проф. д-р Ивайло Копрев, ректор на МГУ „Св. Иван Рилски”, флотилен адмирал, проф. д-р Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” - Варна, и др.


„Железопътната услуга ще повиши своята ефективност чрез модерна инфраструктура“, каза зам.-министър Папукчийски. Той приветства академичната институция да продължава да следва своята мисия за подготовка на висококвалифицирани специалисти, които да прилагат своите знания и умения в сферата на транспорта.
„Вековният юбилей на нашето училище много задължава. Ние готвим студентите в условия на нарастващата конкуренция на пазара на труда и на образователния сектор в чужбина”, подчерта в своето приветствие ректорът на „Тодор Каблешков“ проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. „Тази година се навършват и 95 години, откакто сме приели за свой патрон големия българин и възрожденец Тодор Каблешков”, добави тя.


По време на официалната церемония проф. Тодорова връчи почетни плакети и поименни юбилейни статуетки на ВТУ „Т. Каблешков“ на бивши началници и ректори на ВТУ, на организации и партньори на университета.