Новини

Италия ще ни помогне със своя опит в борбата с правонарушенията при усвояването на средствата от ЕС

Италия ще ни помогне със своя опит в борбата с правонарушенията при усвояването на средствата от ЕС. Това стана ясно днес след среща между министъра по европейските въпроси на Италия Андрес Ронки и министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

„България прави всичко възможно чуждестранните инвеститори да бъдат максимално защитени, да има нулева толерантност към корупцията и да се развива  компетентността на публичната администрация”, заяви министър Дончев по време на срещата. Той подчерта, че през последните осем месеца правителството е предприело сериозни стъпки за подобряване на механизма и ускоряване на процеса по оползотворяване на средства от Европейските фондове. „България има интерес да работи с големи европейски компании с гарантирано качество на изпълнение на дейностите и с обмяна на професионален опит”, допълни министър Дончев пред италианския си колега и изтъкна, че в този контекст, резултатите от взаимоотношенията ни са само позитивни.

„Европейските средства са най-мощният инструмент за модернизацията на България и това е процес, който възпитава цялата държавна администрация, бизнеса, банковия сектор, неправителствените организации”, каза още министър Дончев. Според него средствата от ЕС могат да бъдат и много силен мотивационен инструмент, и да помогнат на българските служители да намерят точните сфери на сътрудничество, да бъдат формирани на общи проекти с италиански компании, като например туининг-проектите.

„Италия вижда в България привилегирован партньор за общи действия”,   заяви италианският министър по европейските въпроси Андрес Ронки. Той подчерта, че страната му гледа на европейските фондове като един от лостовете за структурно-икономическо сътрудничество между нашите две страни, гарантиращо успех.

Двамата министри обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството между двете страни при планирането на следващия програмен период, съгласуване на общи цели и позиции, в допълнение на засилен диалог с Европейските институции. Дискутирана бе възможността  България да се възползва от италианския опит за засилване на превенцията и борба с правонарушенията при усвояването на фондовете на ЕС. Министър Ронки изрази максимална готовност за помощ и съдействие с екипи, организация и професионално добро ниво. Двамата министри отбелязаха, че отношенията на България и Италия се развиват на основата на приятелството и  разбирателството, такива каквито са отношенията на премиерите Борисов и Берлускони.


Източник: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ