Новини

КСБ: Указания на УО на ОПОС обезсмислят прилагането на механизма за индексация

Камарата сезира с писмо премиера Гълъб Донев и министри за превратна и едностранчива трактовка на принципите на ЗОП и приетата от МС методика

Камарата на строителите в България изпрати писмо до премиера Гълъб Донев, арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството, Росица Велкова – Желева, министър на финансите и инж. Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите относно указания на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ по прилагане на методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, одобрена с ПМС № 290 от 27.09.2022 г.

КСБ изразява своето недоумение и недоволство от редица постановки на Указанията на управляващия орган на ОПОС по прилагане на методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, одобрена с ПМС № 290 от 27.09.2022 г., които показват абсолютно превратна и едностранчива трактовка на принципите на ЗОП и Методиката.

 „Изразяваме нашето възмущение от подхода на УО на ОПОС, който минира от самото начало процеса на прилагане на Методиката, който бе чакан с надежда от целия строителен бранш. Надяваме се, че с бързи и адекватни действия ще спомогнете за преодоляване на бюрократичния и противоправен подход, демонстриран от УО на ОПОС. Подобен начин на мислене и действие ще доведе до провала на стотици проекти по всички оперативни програми, както и до значими неблагоприятни последици за целия строителен бранш“, се посочва в писмото на КСБ.

„Водени от желанието за бързо и успешно стартиране на процеса на индексация, предлагаме във възможно най-кратък срок да бъдат проведени срещи с Вас, на които да обсъдим горепосочените въпроси и с общи усилия да преодолеем уклона за символично и формално прилагане разпоредбите на ПМС № 290 от 2022 г“, завършва писмото на браншовата организация.

Целият текст на писмото може да видите тук: