Регионално развитие

Български кметове участваха в срещата на градовете от В40 в Истанбул

Кметовете на Столична община, Свиленград и Пловдив - Йорданка Фандъкова, арх. Анастас Карчев и Здравко Димитров посетиха Истанбул по покана на кмета на турския мегаполис Екрем Имамоглу.

Инициативата на кмета Имамоглу В40 събра в турския град кметовете на Атина, Сараево, Пловдив, Стара Загора, Свиленград, Пула и Лакташи, за да задълбочат връзките на градовете в сферата на икономиката, културата, образованието, местната демокрация, както и за решаване на глобални предизвикателства като изменението в климата, включването на зелените политики, дигиталната трансформация и местната демокрация, като част от устойчивото управление на градовете.

Заедно с членове на Мрежата на балканските градове  В40, българските кметове бяха официални гости на провеждането на 44-тия Истанбулски маратон - един от най-големите световни маратони и единствени между два континента. Арх. Атанас Карчев се включи в част от 42-километровия пробег и премина по Босфорския мост, свързващ Азия и Европа. След маратона кметовете участваха в церемония по откриване на нов парк и паметник, изобразяващ разклонено дърво като символ на общността на Мрежата на балканските градове В40. Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи предложение София да бъде домакин на среща на мрежата В40 .

По време на работното посещение делегацията разгледа завода за биометанизация на Камербургаз. Заедно с проф. д-р Пелин Алпкьокин – заместник генерален секретар на отдел „Опазване на околната среда и развитие“ и отдела „Железопътни системи, и проф. д-р Айшен Ердинчлер – ръководител на катедра „Опазване на околната среда и развитие“, бяха обсъдени теми в сферата на чистотата на въздуха, опазването на околната среда и обработката на отпадъците.

Организацията е създадена по идея на кмета на Истанбул през ноември 2021 г. с участието на 25 общини от 11 държави, споделящи общи ценности за регионално партньорство и стабилност между градовете. Ръководството на мрежата е на ротационен принцип и за следващата година се пое от кмета на гръцката столица Атина. Стремежът е мрежата да обхване  100 града от Балканите, които имат обща визия за европейско бъдеще и развиване на сътрудничеството в този регион. 

В края на юни се проведе среща на Мрежата на балканските градове В40 между български кметове и Екрем Имамоглу, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.