Новини

Община Велинград е готова с проект за обновяване на Клептуза

Клептуза е най-големият карстов извор в България. През годините мястото се е превърнало във визитна картичка на Велинград и региона. Кметът Костадин Коев заяви в интервю, че през годините на своето управление е търсил много варианти за финансиране на проекти, свързани с рехабилитирането на Клептуза, но досега без успех. От общинска администрация са разработили проект за новата визия на извора, на база проведено обществено обсъждане сред обществеността.

Проектът предвижда три етапа. Предстои премахването на незаконните обекти и изграждане на паркова зона, включваща детски площадки, фитнеси на открито, търговска зона за сувенири, местни сладка и биопродукти. Зоната за хранене предвижда запазване на езерото и двата емблематични ресторанта. Третият етап обхваща обособяването на културна в рамките на долната част на езерото, със седящи места, сцена и екран. За да се случи тази промяна, общината стартира процедура за отдаване на концесия. Условията й предстои да бъдат обсъждани през месец декември.

Изворът, от който велинградчани се снабдяват с питейна вода, както и земята около него, е публична общинска собственост и ще си остане така. На концесия ще се отдаде само прилежащата инфраструктура, заяви кметът на общината.