Новини

Министър Росица Карамфилова: ОВОС на АМ "Струма" е до май 2023 г.

От къде трябва да преминава трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле може би трябва да отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Аз ще отговоря на друг въпрос. Министерството на околната среда и водите приехме дългоочакваните специфични и подробни цели за двете защитени зони, минаващи през Кресненското дефиле. Ако някой счита, че това е алгоритъмът, по който следва да се стартира строителството на АМ „Струма“, не считам, че е достатъчно точно. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в ефира на bTV. 

"Националният съвет по биологично разнообразие не разглежда автомагистралата и инфраструктурния проект на „Струма“, той разглежда специфичните и подробни цели, които са за двете защитени зони. От неговото становище зависи какви мерки и цели ще се предприемат. Целите по никакъв начин не предефинират какво трябва да бъде трасето", заяви тя.

Министърът посочи, че след като Агенция „Пътна инфраструктура“ като възложител, вече имайки приетите специфични подробни цели, направи преглед и съответствие на екологичните оценки и тази на въздействие, ще може да се отговори на въпроса дали е възможно трасето да премине през Кресненското дефиле.

"Ние все още имаме валидна Оценка за въздействие върху околната среда. Не е изтекла нейната давност все още, това ще се случи май 2023 г.", подчерта Карамфилова.