Новини

Мария Габриел: Европейското образователно пространство е визия за бъдещето и мисия за Европа

Българският еврокомисар Мария Габриел е домакин на Европейската среща на върха за образование, провеждаща се в Брюксел. В срещата участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместник-председателят Маргаритис Схинас. Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова представя България. Участници са и министри на държавите членки на ЕС, евродепутати и представители на образователната общност в„Мотото на най-важното ни събитие за образование в годината е „Будни млади умове“. С това послание подчертаваме, че младите хора са движещата сила на Европа. Европейското образователно пространство е визия за европейско образование и обучение, даващо умения и компетентности за цял живот. То е и мисия – за Европа, в която образованието е синоним на таланти, творчество, подкрепа и иновации“, наблегна Мария Габриел.

На срещата на върха бяха обсъдени напредъкът и следващите стъпки за реализиране на европейското образователно пространство до 2025 г. Комисар Габриел очерта постигнатото за последните три години: Радвам се да споделя, че от 14-те ни инициативи за изграждане на европейското образователно пространство, вече сме представили осем“. Сред напредъка са новата европейска стратегия за висшето образование, европейските учителски академии, инициативата „Пътища за успех в училище“, микро-квалификациите.

Форумът има за цел да очертае и следващите стъпки и предизвикателства. Безпрецедентен е бюджетът заобразование в плановете за възстановяване и развитие на държавитечленки 71 милиарда евро. От тях 28 млрд. евро ще бъдат инвестирани в цифрово образование. Сега въпросът е как ще се използват ефективно наличните ресурси и как ще бъдат инвестирани в иновативни и интелигентни решения",подчерта Мария Габриел.

„Училището е място, където децата трябва да се чувстват сигурни и защитени, да развиват уменията и таланта си. Заедно с подкрепата на учителите и повече взаимодействия между образованието и иновациите, европейското образователно пространство ще създаде повече условия за постигане на тази цел“, заяви българският еврокомисар.

В заключение Мария Габриел обърна внимание, че 2023 г. ще бъде посветена на даване на видимост на постигнатото и набелязване на следващите стъпки.