Новини

Министър Росица Велкова: Удължителният закон за бюджета не обрича България на бедност

С приемането на удължителен закон за бюджета страната не се обрича на бедност, това увери министърът на финансите Росица Велкова в предаването „Неделя 150“ на БНР. Тя напомни, че последната актуализация на бюджета е от 1 юли 2022 година. „С него бяха увеличени пенсиите, беше проведена политика по доходите, имаше допълнително увеличение на част от пенсиите от 1 октомври. Всички мерки, предприети за справяне с инфлацията, ще продължат да действат и през 2023 година". 

Срокът на действие на някои от мерките изтича в края на тази година, затова ще се работи за продължаването им, но чрез таргетиране, съгласно експертните становища на ЕК и редица международни организации. Като пример финансовият министър посочи отстъпката от 25 ст. за литър гориво. Тя ще бъде предоставяна съобразно подоходен критерий и ще бъде насочена към стимулиране използването на обществен транспорт. В момента съвместно с министерствата на труда и социалната политика и на икономиката и индустрията се уточнява какъв ще бъде подоходният праг. А с Министерството на енергетиката се уточнява как диференцирано да бъдат подкрепени потребителите на електрическа енергия.

Министър Велкова коментира и предложението за увеличаване на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. "При всяко увеличение на минималната работна заплата с 10 лева салдото на бюджета се влошава с 50 млн. лева. Трябва да има ръст, но не с толкова голяма стъпка. Салдото на бюджета би се влошило с около 1 млрд. лв", допълни тя. 

Относно заплащането на данъци от страна на „Лукойл“ финансовият министър съобщи, че се очаква авансовата вноска на компанията да е около 100 млн. до края на 2022 г., а индикативно за 2023 г. - 700 млн. допълнително, извън стандартните данъци. Това е в резултат от преместване на седалището на „Лукойл“ в България.

Росица Велкова още веднъж потвърди, че присъединяването на страната към еврозоната е абсолютен приоритет за служебното правителство, като 01 януари 2024 г. е реалистичен срок това да се случи. "Ако този срок бъде изпуснат, не виждам да имаме следващ прозорец", допълни финансовият министър. Във връзка с поетите ангажименти за присъединяване тя съобщи, че се работи активно по програмата за преобразуване на държавните предприятия, а през следващата седмица предстои от Министерския съвет да бъдат приети изменения и допълнения в Закона за БНБ, в Кодекса за застраховане и в Закона за мерките срещу изпирането на пари, паралелно в Народното събрание подлежи да се разгледат изменения на Търговския закон. Предприети са действия и по реализиране на комуникационна стратегия, чрез която да се повиши обществената информираност по темата.