Новини

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Формулата на правителството е предпоставка за постигане на компромис между политическите сили

"Ние сме наясно, че в настоящата ситуация българският политически елит не е в състояние да излъчи правителство. Единствената възможност за стабилизиране на българската държавност е правителство с програма, ясни приоритети и максимално широка подкрепа от няколко политически сили. Проф. Габровски и неговото правителство могат да предложат антикризисна програма. Този кабинет е възможност и тази възможност не бива да бъде отхвърляна с лека ръка". Това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебатите за избор на премиер и състав на Министерски съвет.

Тя обясни, че днес Народното събрание има шанс да започне решаването на политическата криза. Според Атанасова политическото противопоставяне и институционалният блокаж водят до ерозиране на демокрацията.

„Формулата на правителството е предпоставка за постигане на компромис между политическите сили. В тази зала служебното правителство беше многократно призоваване да внесе Бюджет 2023 г. Ако правителството бъде избрано, то в кратки срокове ще бъде внесен бюджет за следващата година. Ако правителството не бъде избрано, то това ще означава, че призивите към служебното правителство са плод на дребни сметки за започване на нова предизборна кампания“, каза още председателят на групата на ГЕРБ-СДС. Тя коментира още, че предложеният кабинет е контрапункт на всичко, което се е случило в страната от 2020 досега. „То обещава прагматизъм. Не се предлагат свръхочаквания за светло бъдеще, а начин за изход от кризите“, каза още тя.