Новини

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе традиционна годишна среща с представители на дипломатически мисии у нас

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе традиционна годишна среща с представители на дипломатически мисии у нас. Кметът Фандъкова благодари на всички посланици за партньорството за развитието на взаимоотношенията между България и вашите страни, но и за представянето на София по света и за запознаването на софиянци с културата и разнообразието на други народи.

В думите си Йорданка Фандъкова акцентира върху ценностите и предизвикателства, които ни съпътстват през последните две години. Това е пандемията от Ковид, която промени начина ни на живот. Най-важната задача, според кмета, бе да се осигури на всички медицинската помощ. София се справи добре заради прекрасните лекари, медицински работници и навременните, но не прекомерни мерки, които заедно с медицинските власти предприехме, както и заради съпричастността на хиляди доброволци, на бизнеса, които успяхме всички заедно да мобилизираме" – посочи също кметът Фандъкова.

"Столична община своевременно предприе и действия за подкрепа в секторите, които пострадаха най-много. Още в началото бяха изработени програми за подпомагане на творците и представителите на културните индустрии. Все още се възстановява броят на пътниците в градския транспорт, но той не бе намален и по времето, когато в метрото се качваха 70% по-малко пътници" – заяви кметът.

По думите на Йорданка Фандъкова: "Столична община запази финансовата дисциплина и продължава да изпълнява проекти, които осигуряват развитието на града. Тя посочи, че е завършен I етап от III лъч на метрото и започна неговото разширение. Завърши и важен етап от "Околовръстния път" и стартира изпълнението на участъците от III градски ринг. Столична община обновява паркове и градски градини и разширява зеления пояс около града. Продължава и грижата за образованието, културата и спорта в София.

Една от съвместните инициативи е обявяването срещу езика на омразата. София носи името на Божията премъдрост и от векове е символ на толерантността. Затова считам за свой дълг да пазим това наследство, да се борим срещу омразата и нетолерантността, да подкрепяме мира и да помагаме на хората бягащи от войната" – подчерта също Фандъкова.

По думите ѝ "категорично се обявихме срещу войната в Украйна. На сградата на Столична община бе поставено знамето на Украйна в знак за съпричастност с украинския народ, назована бе улица „Героите на Украйна“. Екипът на кмета Фандъкова се включи и в помощта за украинските бежанци от първите дни заедно с десетки доброволци, а по-късно бе организиран и Център на Централна гара.

Столичният кмет благодари на дипломатическите представителства, които се включиха с културни проекти в София. Реализирани са десетки изложби, концерти, инициативи, както и проекти в сферата на околната среда, с които е представен опитът на различни страни в нашата столица.

На срещата присъстваха и заместник-кметовете Ирина Савина по направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“, Мирослав Боршош – „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, Дончо Барбалов – „Финанси и здравеопазване“, Генчо Керезов – „Дигитализация и иновации и икономическо развитие“.

Срещата се проведе в Софийската градска художествена галерия, където звучаха изпълнения на Джаз формация „София“. Директорът на галерията Аделина Филева запозна присъстващите с двете експозиции. В момента в Градската галерия са изложби с творби на художника Румен Гашаров, който рисува градски мотиви, включително и София и изложба ПИКАСО | PICASSO | през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин. В нея може да се види последният заснет портрет на Пикасо и още десетки впечатляващи фотографии от живота на  великия художник.