Новини

Акад. Николай Денков:Трябва да върнем доверието към изборния процес

Ако не успеем да съставим редовно правителство и отидем на избори, моят призив към хората е: идете и гласувайте следващия път, за да не предлагаме кабинет на малцинството, а да има кабинет на мнозинството. В момента нямаме тази опция". Това каза номинираният за премиер от „Продължаваме промяната" акад. Николай Денков в интервю за предаването „Тази неделя" по бТВ.

На въпроса дали се чувства като „кукла на конци", както го определиха от ГЕРБ, той отговори:  „Самата идея за кукла на конци означава да има кукловод, който обикновено стои зад параван. В политиката стана модерно да казваме, че този кукловод е в сараите, на диванчето, в къща край София. Ние бяхме на една маса - всички хора, от които се очаква да вземат важните решения, и от „Продължаваме промяната" и от „Демократична България". Самата идея за кукла на конци не предполага такъв формат", коментира той.

Денков заяви, че е участвал във второто правителство на ГЕРБ като зам.-министър на образованието като експерт в работата по научни програми. Бил е поканен първо от президента Росен Плевнелиев в служебен кабинет и след това е останал в редовния, за да довърши работата си по договорена програма за наука. „По това време аз нямах никакви партийни ангажименти. Никога не съм участвал в мероприятия на партия ГЕРБ например, винаги съм бил външен човек за тях. Моят партиен ангажимент се появи с „Продължаваме промяната", уточни кандидатът за премиер на ПП.

Отношенията си с президента Румен Радев той определи като конструктивни, колегиални и  институционални, а думите на Радев към ПП за „шарлатания" определи като емоционално изказване.

Според Денков в преговорите за редовен кабинет с втория мандат има шанс „Продължаваме промяната" да се разбере с БСП за хартиената бюлетина.

„Проблемът не е в хартиената бюлетина. Проблемите са два и те са доста тежки. Първият е, че в хода на обсъжданията бяха елиминирани машините като машинно гласуване и то с аргументи, които са абсолютно фалшиви. И вторият е, че начинът по който беше направено това, създаде огромно недоверие изобщо към изборния процес. Това е голям проблем, защото ние трябва да върнем доверието към изборния процес. Затова и вчера казах, че е много важно да се върнем отново на този въпрос. Може би трябва да останат хартиените бюлетини, защото смятат, че са толкова важни за тях. Ние трябва да намерим начин да върнем доверието в процеса, включително и в машините. Мисля, че може да бъде намерено решение, което удовлетворява техния анонс", уточни Денков.

Cross.bg