Новини

През 2023 г. КСБ и МРРБ ще търсят съвместни решения на предизвикателствата пред бранша

Реален старт на индексацията и продължаване на строителството на големите инфраструктурни обекти са сред общите приоритети

„Готови са новите поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, които в началото на 2023 г. ще бъдат обявени. Очаквам силен интерес и активно участие. Ще има търгове за текущ и за основен ремонт. Постарали сме се да дадем на строителния бранш ясен хоризонт на законова основа.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в първото си интервю за 2023 г., което даде за в. „Строител“. Той коментира проблемите, свързани с индексацията, като съобщи, че МРРБ е подготвило указания, касаещи прилагането на Методиката, които са предадени за съгласуване и от Министерството на финансите. „Надявам се през 2023 г. максимално бързо да намерим решение на този проблем, защото фирмите имат своите съвсем разумни и правилни искания“, подчерта арх. Шишков.
За новата програма за енергийна ефективност на сгради министърът съобщи, че частично са направени корекции в референтните цени. „Успяхме да удължим срока за кандидатстване до 31 май. Два месеца допълнително, които са изключително важни“, изтъкна той.


Арх. Иван Шишков бе категоричен, че трябва да се направи нова икономическа стратегия за строителството на инфраструктура, вкл. възможност магистрали и пътища да се отдават на концесия.


Също в първо интервю за годината за в. „Строител“ председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев заяви, че през 2023 г. КСБ ще насочи усилията си за реалното прилагане на индексацията и за подобряване на нормативната среда за работа на строителните фирми. „Мисля, че е време и да поставим пред институциите и обществото темата за необходимостта от дългосрочна стратегия за развитието на бранша, която да включва и разширяване на възможностите за финансиране на инфраструктурни обекти“, посочи инж. Терзиев и добави, че това е една от темите, по които КСБ и МРРБ могат да си сътрудничат успешно.

 

Снимка „Европейски пътища“ АД