Новини

Научно-техническа конференция ще отбележи 25 години столично метро

КСБ е сред съорганизаторите на събитието, а в. „Строител“ е медиен партньор

На 28 януари 2023 г. столичното метро отбелязва 25 г. от пускането в експлоатация на първия участък с дължина 6,4 км и 5 станции – от МС „Сливница“ до МС „Константин Величков“.

По повод юбилея на 26 и 27 януари „Метрополитен“ ЕАД ще проведе Научно-техническата конференция с международно участие „Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“. В нея ще се изявят експерти от Южна Корея, Испания, Австрия, Германия, Италия и Турция. Програмата на двудневното събитие ще включи посещения на обекти от метрото, изложба и концерт.


Камарата на строителите в България (КСБ) е сред съорганизаторите на конференцията, а вестник „Строител“ е медиен партньор.

В края на 2022 г. изданието на КСБ стартира специална рубрика „25 години столично метро“, в която представя личности, допринесли за развитието на подземната железница. В брой 3 на в. "Строител" в рубриката гостуват Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община, проф. д-р инж. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен” ЕАД, и проф. д-р инж. Фантина Рангелова, председател на борда на директорите на „Метрополитен” ЕАД. Интервютата с тях можете да намерите на сайта на изданието.


„Метрото е сред най-големите ни постижения. Постигнахме го с усилията на много хора – от решенията на СОС през работата на екипа на „Метрополитен“ ЕАД и изпълнителите“, заяви Йорданка Фандъкова.


Проф. Братоев информира, че двата етапа от разширението на третата линя ще бъдат завършени през 2025-2026 г. „Строителството на метрото е важно да продължи“, подчертава той.


„При изграждането на метрото българските строители доказаха своята висока инженерна, технологична и кадрова подготовка“, изтъква проф. Рангелова.

В продължение на няколко броя вестник „Строител“ ще представя историята на строителството на подземната железница, разговаряйки със строители, участвали в изграждането на метрото, във вече създадената за целта рубрика „25 г. Софийско метро“. Гост в този брой на изданието ще бъде Д-р инж. Владимир Вутов, зам.-управител на „Геотехмин“ ООД и изп. директор на „Геострой“ АД, зам.-председател на УС на КСБ.