Новини

Откриха научно-техническа конференция по повод 25 г. столично метро

В. „Строител“ е медиен партньор на проявите по повод юбилея

С откриването на Научно-техническата конференция с международно участие на тема „Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“ започна отбелязването на 25-ата годишнина на столичното метро. Тя се провежда на 26 и 27 януари в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), като доклади представят експерти от България, Южна Корея, Испания, Австрия, Германия, Италия и Турция. Програмата на двудневното събитие включва и посещения на обекти от метрото, изложба и концерт. Кулминацията ще бъде поставена на 27 януари с награждаването на личности, допринесли с дейността си за развитието на подземната железница. Камарата на строителите в България е сред съорганизаторите на конференцията, а вестник „Строител“ е медиен партньор.


Началото на конференцията бе дадено от кмета на София Йорданка Фандъкова в присъствието на зам.-кметовете на СО по „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов и „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева, главния архитект на СО Здравко Здравков, Мая Косева, управител на „Научноизследователския строителен институт – НИСИ“ ЕООД, ректорите на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков, на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. д-р инж. Ивайло Копрев и на ВТУ „Тодор Каблешков“ проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, акад. Ячко Иванов, зам.-председател на Научно-техническия съюз по строителство в България, представители на научната общност, проектанти, студенти и международни участници.


В изказването си Йорданка Фандъкова подчерта, че метрото е стратегически обект, който е превърнал София в съвременна европейска столица и е променил живота на жителите на града. „За последните 15 г. бяха построени 42 станции от подземната железница. През 2009 г. имаше 8 станции, а сега са 47 и 35% от пътуванията в градския транспорт се поемат от метрото. През годините успяхме да защитим над 2,5 млрд. лв. финансиране за строителството на метрото, от които 400 млн. лв. са собствени средства на СО”, каза кметът Фандъкова. Тя подчерта, че от 2012 г. до 2021 г. е изпълнена най-мащабната програма за разширение на метрополитена, с което е осигурена свързаност с най-големите квартали на София. По думите й заедно със строителството на метрото са изградени 7 буферни паркинга и 3 интермодални връзки с жп транспорта, като в процес на подготовка е и четвърта в жк „Обеля“.


„С бързите темпове на строителство не отстъпваме на метрополитените на останалите европейски столици“, изтъкна тя и благодари на всички, които са работили и продължават да работят по проектите за развитие на подземната железница. Йорданка Фандъкова припомни, че към момента се изпълнява разширението на Линия 3, като се изграждат 3 км през район „Подуяне“ и предстои стартът на строителството на още 6 км през кв. „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“. „След 4 г. метромрежата ще бъде с дължина 61 км“, подчерта тя.


В откриващата част приветствия отправиха и проф. д-р инж. Иван Марков, проф. д-р инж. Ивайло Копрев, проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, акад. Ячко Иванов и Мая Косева. В началото на конференцията бе валидирана и специално издадена марка, посветена на годишнината на метрополитена. Събитието продължи с пленарна сесия, в която доклади представиха проф. д-р инж. Стоян Братоев, арх. Здравко Здравков и проф. Божидар Божинов от МГУ „Св. Иван Рилски“. В следобедния панел бяха изнесени 24 доклада, разглеждащи съвременните архитектурни, конструктивни и технологични решения в метростроителството, геотехниката и геодезията в сферта, иновативни решения за транспортна автоматика, управление и електроснабдяване, както и релсовите пътища в метрополитените.


Повече за проявите от втория ден на конференцията по случай годишнината на метрото четете в следващия брой на в. „Строител“