Новини

Build Europe провежда Общо събрание в България в началото на юни

Инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ - София, вицепрезидент на CICA, е провел в Брюксел среща с Филип Лусвелдт, управляващ директор на европейската асоциация за жилищно строителство Build Europe, и с генералния секретар на организацията. На срещата е било обсъдено провеждането в България на Общото събрание на Build Europe в периода 6-8 юни. Дискутирани са били и възможности за принципни съвместни партньорства.


От 2021 г. Камарата на строителите в България e асоцииран член на европейската асоциация за жилищно строителство Build Europe. Международната организация е представител на повече от 30 000 фирми за предприемачество и жилищно строителство. През 2022 г. като член в Асоциацията се присъединява и „Главболгарстрой“ АД.


Build Europe е основана още през 1958 г. като международна асоциация за научни изследвания. Още тогава тя започва да подкрепя предприемачите и строителите на жилища и да защитава техните интереси в Европа, а с течение на годините тя се позиционира като техен основен представител на европейско ниво. Основните й дейности са свързани с консултации, мониторинг и изготвяне на становища по отношение на европейското законодателство, касаещо жилищното строителство.


Build Europe участва активно в няколко европейски и международни форума – съпредседател е на Европейския форум за жилищно строителство (EHF), член на Европейския строителен форум (ECF), партньор на инициативата Build Up на Европейската комисия и член на Международната асоциация за жилищно строителство (IHA). Build Europe се включва и в множество работни групи и конференции на европейско ниво, касаещи темите на жилищното строителство.