Новини

Данъчните съобщения за София вече се печатат

Започна печатането на данъчните съобщения, които в следващите дни ще бъдат разпратени до собствениците на недвижими имоти в София. В тях е посочен размерът на данък сгради и такса смет, които собственикът дължи за имотите си в Столична община, съобщи в социалните мрежи зам.-кметът на СО Дончо Барбалов. На отделен ред е информацията за наличие на стари задължения, ако има такива. По закон, при плащане се погасяват първо старите дългове, а не този за настоящата година. Писмата съдържат и QR - код, чрез който с мобилен телефон може да се направи връзка с електронната страница на Столична община и онлайн да се платят местните данъци.
Данъчната кампания в София започна официално на 21 януари 2023 г., но данък МПС може да се плаща още от 8 януари. Общо 1 156 047 са данъчно задължените лица, които трябва да внесат местни данъци и такси в София. До вчера това са направили 147 982 души. От тях над 108 хил. столичани са платили целите си данъци за 2023 г., за което са получили 5% отстъпка. Постъпилите в хазната на София средства от началото на т.г. са над 35, 8 млн. лв.  Ако се плаща на части, крайните срокове са:
За данък сгради и МПС:
30 юни - първа вноска и 31 октомври - втора вноска.
Такса смет може да се плати на 4 вноски:
30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.
Освен по електронен път или чрез финансови институции, плащането може да става във всеки от районните данъчни отдели, независимо от адреса на имота.
Ставките за местните данъци и такси са същите като през изминалите няколко години.
Няколко хиляди столичани вече са се отказали от хартиени съобщения. Те ще получат информацията за дължимите от тях данъци и такси на електронната поща, която са посочили. Декларация за отказ може да се подаде както в районните данъчни отдели, така и по електронен път. За целта трябва да се влезе в раздел "Справка за задълженията и плащанията" на официалната е- страница на София. https://www.sofia.bg/reference-for-commitments-and-payments