Новини

За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра – Ботевград

Министър Иван Шишков поздрави строителите за интензивната и добре свършена работа по обекта

„За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена. Трасето е около 7,5 км., включвайки и обхода на Новачене“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който заедно със зам.-министър Николай Шушков и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов направиха проверка на строителството на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград, част от Лот 1 на скоростния път.

„Благодаря на строителите за интензивната и добре свършена работа. Виждате, че нещата вече са на финалната права. Имаме уверение, че за Великден ще можем да пуснем движението в този участък, така че да можем да облекчим пътуването в тази посока“, подчерта министър Шишков. От думите му стана ясно, че, когато строителят напредва, е съвсем разумно да му се плаща, за да може да бъде стимулиран и той да си свърши работата. Строителните дейности на Лот 1 от пътя Мездра-Ботевград се изпълняват от обединение „Геопът Лот 1“ с участници „Геострой АД" и „Пътстрой-92“ АД.

Министър Шишков коментира, че проблемите с изграждането на пътя са изключително големи и всеки километър магистрала и скоростен път в този регион на България са много важни за хората.

„Когато държавата е неизправна страна, не може да иска нищо от строителя, но когато държавата е изправна, може да изисква строителят да строи качествено и в срок  и ние това правим“, заяви той. Министър Иван Шишков съобщи, че за извършената работа до момента са разплатени 75 млн. лв.

По време на проверката стана ясно, че за останалата част от скоростния път между Мездра и Ботевград се правят изменения в Подробния устройствен план, за да се променят предвидените пет кръгови кръстовища, които е трябвало да бъдат на едно ниво.

„Работим, за да бъдат изградени така, че този път да бъде с истински статут на скоростен път и очаквам до около месец и половина да бъдат одобрени ПУП-овете“, обясни още регионалният министър. Той подчерта, че в момента се работи интензивно – „на места по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобряване на Подробни устройствени планове“.

„За завършването на целия скоростен път много трудно някой може да се ангажира със срок“, обясни още той и добави, че при бъдещите ПУП-ове се обявява на заинтересовани страни, предвидени са макар и минимални участъци, в които следва да бъдат отчуждени терени.

На инспекцията присъстваха още кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и кметът на с. Трудовец Еленко Иванов.  Двамата запознаха министъра с наболели проблеми по инфраструктурни обекти и получиха уверение, че ще се търсят начини за решаването им.

Той съобщи още, че също за Великден се предвижда да бъде пуснато движението и в участък от магистрала „Европа“, като в четвъртък тази седмица министърът ще  направи проверка на строителството и на магистралата. От думите му стана ясно също така, че се очаква за празниците да бъде готов и обходът за Бургас.

Снимки: Вестник "Строител"