Новини

Министър Иван Шишков: Важно е да строим повече магистрали

„Взимането на проби от магистралите беше с цел да видим начина, по който те са строени. Само така може да разберем какво е състоянието на пътната отсечка“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в ефира на БНТ.

Той допълни че до 10-15 дни ще бъдат обобщени резултатите от проверката. „Ще дадем много ясен алгоритъм какво трябва да направи следващото правителство, за да ремонтира магистралите“, поясни Шишков.

Министърът съобщи, че за Великден ще бъде пуснато движението по пътя Ботевград-Мездра в района на с. Новачене и част от АМ „Европа“, както и обходът на Бургас.

Той сподели, че е изключително важно страната ни да продължи да строи повече магистрали. „Аз много пъти говоря за една тема – начинът по който инвестираме и строим автомагистрали. Трябва да се замислим да променим икономическия механизъм. Част от възможностите е част от тях да се изграждат на концесия“, подчерта министър Шишков и добави, че проектите, които могат да бъдат направени по този начин са тунелът под Петрохан и АМ „Рила“. „Това са важни пътища, които съкращават веднъж движението по основни оси за България“, каза Шишков.

„В момента не провеждаме ин хаус процедури. Разплащаме действащи такива договори, защото това е единственият начин държавата да не загуби парите“, заяви министърът.

Той коментира и темата със състоянието на мантинелите в страната, като посочи, че за съжаление част тях са доста стари. „В момента се води сериозен дебат колко ще струва смяната на всички мантинели в страната“, допълни Шишков.

В края на разговора той засегна и санирането в България, като подчерта, че към програмата за енергийна ефективност има огромен интерес от страната на хората.