Новини

Еврокомисар Мария Габриел: Подходът ни в иновациите и предприемачеството е отборен, а отборът се казва Европа

"Защо новаторите да изберат Европа за развиване на бизнес? Какво прави Европа атрактивно място за инвеститорите? Може ли Европа да бъде лидер в новата вълна от дълбоко технологични иновации и как? Тези въпроси се открояват в разговорите и срещите ми през изминалите 2 дни в Силициевата долина. Те бяха и в центъра на първия по рода си Ден на европейските иновации, който открих  заедно с председателя на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) в ЕП Кристиан Бусои." Това написа еврокомисар Мария Габрил в профила си във Facebook.
"Подходът ни в иновациите и предприемачеството е отборен, а отборът се казва Европа. Ето защо посланието ни с 46-те участници в делегацията – европейски компании, ректори на университети, кметове, инвеститори и стартъпи – е: В Европа има таланти: с над 1 милион научни изследователи, над 17.5 милиона души във висшето образование, повече от 20% от всички патенти в света, допринасящи за зеления и цифровия преход, са европейски. Целта сега е с новата платформа за таланти в „дълбоките технологии“ да насърчим новаторите да изберат да развиват своя бизнес в Европа. https://euraxess.ec.europa.eu/…/innovation-talent-platform… ;Стратегическите инвестиции в иновациите са ключови: през 2021 г. са инвестирани рекордните 110 милиарда евро в европейски стартъпи. С бюджет от 10 милиарда евро, Европейският иновационен съвет вече е подкрепил 12 компании „еднорози“ и 112 компании „кентаври“, над 500 научни проекта и над 1300 иновации. Целта сега е да подобрим достъпа до рисков капитал и разработим експериментални и „живи лаборатории“;  Регионалните иновационни екосистеми и стартъп селата подпомагат свързаността и дават възможности на местно ниво. Целта е с новата иновационна програма да инвестираме в създаването на 100 регионални иновационни долини; Благоприятната бизнес среда и регулаторна рамка правят Европа атрактивно място за инвеститорите. Целта е да разработим нови начини на тестване на иновативни технологии чрез плана за европейската промишленост с нулеви нетни емисии; Силната индустриална база е ключов компонент в новата вълна от иновации. Целта е да насърчим сътрудничеството между индустрията и стартъпите от самото начало за създаването на дълбоко технологични иновации", посочва още тя.
"Благодаря на всички участници в “Европейската иновационна агора” за готовността заедно и знаейки кои са силните ни страни да превърнем идеите в реалност", завършва Мария Габриел.