Новини

ЕК създава Орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма

"Със 102 гласа „за”, 11 “против” и 2 “въздържал се” създаването на Орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма беше категорично подкрепено на съвместно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент.  С вота си колегите дават зелена светлина и за започването на междуинституционални преговори.". Това съобщи в профила си във Facebook евродепутатът Емил Радев.
"Като докладчик по регламента от страна на ЕП работих по досието заедно с испанския евродепутат Ева Мария Попчева (Renew Europe), която също има български произход. Зад доклада ни стоят солиден обем предложения – бяха подадени над 1000 изменения, по които след положени много усилия успяхме да постигнем балансиран компромисен текст" , посочва още той.
"Повече от година и половина продължи работата по създаването на новия орган, коментира специално за в. "Строител“ евродепутатът от ЕНП  Емил Радев. „За първи път седалище на европейска агенция ще се избира от Съвета и ЕП. След  решението на Европейския съд  Европарламентът е пълноправен участник в тази процедура, това е прецедент“, каза още Радев в разговор с главния редактор на в.“Строител“ Ренета Николова.

„Новият европейски орган ще има голяма превантивна роля, той  ще следи в зародиш за възникването на проблеми във финансовата система на целия ЕС, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма“ и ще може за първи път да поема директен контрол върху финансови субекти ,които нарушават драстично правото на ЕС в областта на прането на пари. Това също е новост“, посочи още Емил Радев.

Той обясни ,че новата европейска структура ще прави мониторинг върху всички финансови органи в държавите членки. Ще има и координиращи  правомощия в нефинансовия  сектор, ще наблюдава субекти, които развиват  дейност в над 4 държави членки и имат над  200 млн. евро оборот . Ще има и правомощия във връзка с финансовите  санкции, които налага ЕС, като това е особено актуално, във връзка с войната в Украйна, допълни още евродепутатът.

На въпрос как ще бъде избрано ръководството на новата структура, Емил Радев посочи, че процедурата ще бъде  максимално прозрачна. Повече по темата четете в следващ брой на в.“Строител“.