Новини

Днес се провеждат изборите за 49-о Народно събрание

Днес се провеждат изборите за 49-о Народно събрание. Вотът е по новите правила със смесено гласуване, т.е. едновременно с бюлетини от хартия и от машини и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. Секциите в страната отвориха в 7 часа, а гласуването ще продължи до 8 вечерта.
12 000 секции за гласуване има в страната. В чужбина те са 737.За 240 места в парламента се борят 4 566 ма кандидати. Те са издигнати от 15 партии и 7 коалиции. Близо 6 милиона и 600 хиляди са вписаните граждани с избирателни права във списъците за гласуване, като те упражняват вота си с валидна лична карта и пред комисията обявяват как ще гласуват.
Изборният ден започна още снощи в Нова Зеландия и Австралия, след това в Китай и Япония. След края на изборния ден секционните комисии ще броят първо хартиените бюлетини, а след това тези от машините. ЦИК указа, че няма невалидни бюлетини от машините. Данните ще се впишат на отделни редове в изборните протоколи, а на трети ред те ще се сумират. Заради преференциите протоколът за попълване е около 20 страници.
В страната броенето ще протече в условията на видеоизлъчване и записване с устройства, такива има в 11 хиляди 608 секции, вчера бяха подменени 5 неработещи.
Видеонаблюдението ще е достъпно на платформата еvideo.bg след края на изборния ден. Очаква се в около 10 процента от секциите да няма излъчване заради липса на обхват на мобилните оператори, но записите от недостъпните секции ще бъдат качени на същата платформа. Регистрираните анкетьори от социологически агенции, които ще правят изследвания " на изход" са 1019, но обявяването на социологически данни е забранено до краят на изборния ден в 20.00 часа.