Новини

Еврокомисар Мария Габриел: В Севиля официално открихме новия Европейски център за прозрачност на алгоритмите

"В Севиля официално открихме новия Европейски център за прозрачност на алгоритмите. Какво налага създаването му и какви са очакваните ползи? Цифровите технологии променят живота ни всеки ден. Инструментите и услугите, които използваме онлайн, разчитат на сложни системи, а липсата на прозрачност на тези технологии поражда рискове за обществото ни". Това написа в профила си във Facebook еврокомисарят Мария Габриел.

„Черните кутии“ са алгоритми, които решават какво съдържание се предлага на потребителите онлайн. Те могат да филтрират сложна информация и предоставят разбираемо съдържание. Но могат също така да дадат изкривена представа за действителността, като подберат само частична информация. Децата са най-уязвими и могат да бъдат изложени на вредно съдържание онлайн", споделя още тя.

"Европейският център за прозрачност на алгоритмите ще обедини научните изследователи в областта на данните, изкуствения интелект и алгоритмите, които да „отворят черните кутии“. Подходът ни се основава на опазването на ценностите и етичните стандарти", споделя еврокомисарят.