Новини

Премиерът Гълъб Донев при отчета на кабинета: Съществен напредък бе осъществен в сферата на инвестициите и енергетиката

"Отчетът на втория ни мандат като служебно правителство съвпада с момента на връщането на изпълнен втори мандат за съставяне на правителство, излъчено от Народното събрание. Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс-минус 24 часа. Когато обявих, че сме готови за втория сезон на политическия Сървайвър, не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанията. Въпреки всичко сме на финала. Бяха изтощителни 10 месеца, в които докато навън спореха: докъде стигат правомощията ни;като сме назначени, за какво сме избрани;какъв ориентир следваме за посоката ни за развитие,  ние върнахме центъра за взимането на решения там, където е неговото място – в България". Това заяви премиерът Гълъб Донев, който представи доклад за резултатите от работата на служебния кабинет в периода 3 февруари - 5 юни.

"В последните дни всички говорят за „Държавата“. Мислете за хората. Те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората, този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна. Защо държим толкова отчетът на правителството да бъде приет на заседание на Министерския съвет? Защото изпълнителната власт, избрана или назначена, дължи отчет за начина, по който е употребявала мандата да управлява.Отчетността е основен принцип на доброто управление и предполага всеки орган, упражняващ власт, да се отчита за постигнатите резултати пред обществото. За съжаление, това изискване се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт – с изключение на настоящото служебно правителство, нито един кабинет след 2009 г. не е представил такъв отчет в края на мандата си – частичен или пълен", посочи още той.

"Изборите за Народно събрание, проведени през април тази година, преминаха спокойно и прозрачно, в съответствие със закона. Съществени нарушения не бяха констатирани. Гражданите изразиха свободно своите политически предпочитания. Министерството на вътрешните работи се справи успешно с явлението „купуване на гласове“. В хода на кампанията и в деня на изборите бяха получени общо 813 сигнала за нарушение на изборното законодателство и на политическите права на гражданите. Преобладаващата част от тях бяха свързани с купуването на гласове в полза на политически партии или коалиции и за други нарушения, свързани с изборния процес. Образувани бяха 151 наказателни производства. Резултатите от проведените специализирани полицейски операции потвърдиха съществената роля на превенцията.  Приетите от 48-ото народно събрание промени в Изборния кодекс наложиха в изключително кратки срокове (и за пръв път в рамките на ЕС) да бъде организиран процес по видеонаблюдение и видеозаснемане на преброяването на бюлетините. Изградена бе специализирана платформа с осигурена висока киберзащита. В допълнение тази трудна задача бе решена по ефикасен начин чрез прилагане на най-щадящо за бюджета решение при избор на цялостната система. Бе направено необходимото за укрепване на доверието в изборния процес чрез поредица от информационни и медийни събития, разясняващи посочените нововъведения и осигуряващи прозрачност на цялостния процес. Успешно бе подготвено провеждането на предсрочните парламентарни избори зад граница, за което бе ангажиран значителен човешки и материален ресурс. Министерството на външните работи и дипломатическите представителства зад граница, съвместно с българските общности, създадоха необходимата организация и логистика за изборите. Разкрити бяха 737 избирателни секции в 61 държави, от които 245 с машинно гласуване. Гласуваха над 185 хил. наши сънародници", каза Донев.

"Съществен напредък бе осъществен в сферата на инвестициите и енергетиката. Стартира създаването на най-голямата специализирана икономическа зона на Балканите в Доброславци, с фокус върху най-бързо растящият сегмент в икономиката - аутомотив сегмента. Регистрирани са пет нови парка. През първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. бе регистриран 15 пъти ръст на инвестициите. За същия период четири пъти нарастват издадените сертификати Клас А на инвеститори. Подписан бе Меморандум за развитие на проекта за нефтопровод между България и Гърция и се подготвя съвместно българо-гръцко предприятие за управление на проекта. Подписан бе меморандум по българската инициатива Solidarity Ring на газопреносните оператори от България, Румъния, Унгария и Словакия. Инициативата Solidarity Ring предоставя жизнеспособна и ефективна възможност за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Централна, Източна и Южна Европа. Най-важното е, че този маршрут за доставки на природен газ до 5 млрд. м3/годишно може да се използва още от днес, благодарение на добре развитата газова инфраструктура в нашите страни. Допълнителните количества природен газ от Азербайджан по маршрута STRING са от решаващо значение за постигането на общите ни цели за диверсификация както на източниците, така и на маршрутите за доставка на природен газ за Европа и за гарантиране на енергийната ни сигурност. Задвижен е проектът за нов интерконектор България – Сърбия. Стартира техническата работа по изграждане на газовата връзка на българска територия. Приключи процедурата и започна разширението на газовото хранилище в Чирен. Реализирани са инициативи и мерки за изграждане на нови ядрени мощности на площадките в Козлодуй и Белене", поясни в доклада си премиерът.

"Водещ приоритет в сферата на по-нататъшната евроинтеграция на страната бе реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Повторно одобрени от Министерския съвет и внесени в 49-ото народно събрание бяха 9 законопроекта, част от плана. Бяха подобрени и внесени в парламента проектите на нов Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, както и пакетът от промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, предвиждащи ефективен механизъм за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници. Народното събрание вече одобри част от тях.Реално започна създаването на спешна медицинска помощ по въздух на територията на Република България", сподели Донев.