Новини

Синдикатите не подкрепят Бюджет 2012

Синдикатите не подкрепят бюджета за 2012-а година и настояват за увеличаване на разходната част с поне 550 милиона лева. Предлаганата от държавата финансова ръка е консервативна и няма да осигури нови работни места, нито ще гарантира увеличаване на доходите, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров непосредствено преди заседанието на Тристранния съвет във връзка с бюджет 2012.

КНСБ и КТ „Подкрепа" предлагат корекции в бюджетната рамка за следващата година, като се предвидят допълнителни приходи и се заложат по-високи разходи за индексиране на бюджетните заплати и пенсиите, и увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари.

Синдикатите настояват за 10-процентов ръст на бюджетните заплати от началото на 2012-а година и договаряне на индексиране на пенсиите от април или от юли. Според изчисленията, ако пенсиите се вдигнат с 5 процента от 1 април, това ще струва на бюджета 260 милиона лева.

Друго искане на конфедерациите е за административно увеличаване на минималните осигурителни прагове и за вдигане на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари, ако държавата не увеличи минималната работна заплата.