Новини

Пуснаха в действие новата станция за отпадни води на бургаския порт

Кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева дадоха днес тестови старт на новоизградената и модерна станция за препомпване на битовофекални води на пристанище Бургас.

Канализацията на територията на пристанище Бургас е изграждана от 108 г. насам, като през това време са променяни, както източниците и зоните за генериране на отпадни води, така и нормативните изисквания за опазване на околната среда. До този момент събирането на отпадните води се е извършвало посредством септични ями, които периодично са почиствани със специализирана техника.

"Радвам се, че именно в навечерието на Международния ден на Черно море, полагаме начало на работата на новата станция за отпадни води в бургаския порт и зоните около него. Обектът е финансиран от държавния бюджет на стойност 3 млн. лв. и е реализиран от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" с изпълнител "Водоканалстрой - Бургас" и с пълното съдействие на Община Бургас, която доказа за пореден път, че е най-екологично мислещата община, поради многобройните проекти в областта на опазването на околната среда и чистотата на Черно море.", сподели зам.-министър Ивелина Василева.

Новата канализационна система е от 7 канални помпени станции и тръбопроводи с дължина около 3,5 км. С реализацията й битовофекалните води от канализацията в района на пристанище Бургас Запад и бъдещият контейнерен терминал ще се отвеждат към главния колектор и градската пречиствателна станция за отпадни води на Бургас.

"Новата канализация, освен че ще събира отпадните води в зоната на пристанището, ще реши и проблемите в Промишлената част и жилищната зона, която е в близост до нея. Благодаря на ръководството на пристанището и най-вече на държавното предпрятие "Пристанищна инфраструктура" за бързото и своевременно реализиране на този проект, както и на фирмата - изпълнител за спазването на сроковете и качествената работа.", каза кметът Николов.

С реализацията на този проект ще бъдат покрити строгите екологични норми, на които трябва да отговарят всички пристанищни комплекси от страните - членки на Европейския съюз.

На събитието присъстваха още народните представители от Бургаска област Иван Вълков и Димитър Бойчев, изпълнителният директор на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов, представители на порта, на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и фирмата - изпълнител на обекта.