Новини

Тристранката одобри увеличението на минималната работна заплата

Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепиха предложението на министъра на труда и социалната политика за увеличение на минималната работна заплата за страната. Предвижда се стъпката на повишение от 270 лв. на 290 лв. да бъде направена през второто тримесечие на следващата година.

В рамките на заседанието беше одобрен и проектът за постановление на Министерския съвет, с което се определя нов размер на линията на бедност за 2012 г. Съгласно консенсусното решение на социалните партньори, размерът на линията на бедност за следващата година ще бъде определен от правителството на 236 лева. Към настоящия момент тя е 211 лв.

По време на заседанието на НСТС бяха обсъдени становища и предложения за изменения и допълнения на Кодекса на труда. Основната цел на законопроекта е да се регламентират агенциите за временна заетост, както и да бъдат определени критериите за представителност на национално равнище на работодателските и синдикалните организации. След дискусии и анализи на експертно равнище, предстои да бъде взето решение по проекта на следващо заседание на Съвета.


Очаква се увеличението на минималната работна заплата да е от 1 май. Това заяви след заседанието вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.


КТ "Подкрепа" настоява да се изработят обективни критерии за глобите за работниците без трудови договори. Според Манолов, база може да бъде осигурителният доход, на който лицето е заварено, че работи незаконно и някакъв процент от него да бъде иззет и да бъде прехвърлен към неговата осигурителна сметка. "За да може поне тъпакът да не пропусне осигурителните си права", каза той.