Новини

Без увеличаване на данъците в София

Столичната община не предвижда увеличаване на данъците през следващата година, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Факти.бг.

По думите й в момента се разработва и обсъжда проектът за бюджет.

Залагаме на строга финансова дисциплина, намаляване на разходите, като основаната ни цел е да не повишаваме данъците през следващата година, заяви Фандъкова.

Тя добави, че ще се работи за по-висока събираемост на данъците и максимално привличане на европейски средства. По думите й могат да бъдат намалени разходите в някои сектори, без това да влияе на реализирането на важните проекти на града.

Йорданка Фандъкова посочи, че основен приоритет остава транспортът и инфраструктурата. В момента се обсъжда в кои сектори ще бъдат намалени разходите.

Като пример как с повече европейски средства може да се развива градът, Фандъкова посочи строителството на метрото, проекта за финансиране на модернизацията на градския транспорт, както и изграждането на "интелигентни системи" на 20 ключови кръстовища в столицата.

Кметът на София съобщи още, че за следващата година не се предвижда промяна в методиката за изчисление на такса смет. Целта ни е да не се натоварват допълнително семействата, добави Фандъкова.

Вчера стана ясно, че новият зам.-кмет по финансите на Столичната община ще бъде Дончо Барбалов, който в момента е старши банкер на Европейската банка за възстановяване и развитие. Той ще бъде назначен на новия пост веднага след като кметът и новите общински съветници положат клетва.

Още след обявяването на новината в късния следобед във вторник Барбалов е имал среща с финансовия екип на общината, научи Mediapool. Изпълнението на бюджета на София за тази година и подготовката му за 2012 г. е първата задача, с която се е заел номинираният за поста.

Изпълнението на тазгодишния бюджет на София ще бъде сериозно предизвикателство пред новия зам.-кмет. Причината е изоставането на постъпленията в приходната част на бюджета, отбелязва още Mediapool.

Не се изпълняват прогнозите за приходи от такса смет, както и от продажба на имущество. След като Столичният общински съвет сериозно завиши цените на общинските жилища и някои от тях станаха по-скъпи дори от тези на свободния пазар, по-голямата част от 15 000 столичани, които получиха разрешение да купят апартаментите, са се отказали.

Заради по-ниската събираемост на данъците Барбалов едва ли ще има много възможности да направи по-различен бюджет от тазгодишния, коментираха финансисти. Според тях средствата ще стигнат само за довършване на вече започнатите обекти.

Бюджетът на общината за следващата година е 1.3 млрд. лв. - почти същият, колкото и тазгодишния. Той ще разчита основно на европейските фондове, като общината изпълнява няколко мащабни проекти в областта на отпадъците, ВиК мрежата и транспорта на обща стойност над 500 млн. лв.