Новини

Честваме 115 г. от Независимостта на България

На 22 септември отбелязваме 115 години от обявяването на Независимостта на България. По традиция чествания се провеждат в цялата страна.

В София събитието е пред Паметника на Независимостта на площад „Княз Александър I”. Програмата, освен официална част, включва концерт с участието на Софийския духов оркестър, смесен хор „Света София”, вокален квартет „Светоглас“ и др.

Във Велико Търново традиционно се провежда тържествена света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”. Празникът продължава с шествие, което преминава през царския дворец на Царевец, където с военен ритуал се издига националното знаме. Следва поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Крайната точка на шествието е при паметника „Майка България“.

В Пловдив церемонията е на площад „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България. Церемонията включва слово от официални лица, полагане на венци и цветя, изпълнение на духов оркестър и атрактивна възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“.