Новини

Shantui е глобален технологичен лидер при електрическите булдозери

Shantui е водещ световен производител на верижни булдозери с над четири десетилетия история зад гърба си. През последните 16 години китайската компания се нарежда неизменно сред световните лидери по годишен брой произведени и продадени булдозери. За Европа гамата на Shantui включва 13 модела с хидростатично задвижване и мощности от 118 к.с. до 510 к.с., а отскоро тя е разширена с изцяло електрическия булдозер DE26-X2. Официален представител и сервиз на Shantui в България е Инжконсулт ЕООД.

Непрекъснатото въвеждане на иновации е една от големите движещи сили на Shantui. Електрификацията на булдозерите с влагане на тягови батерии и електромотори вълнува умовете и сърцата на китайските инженери от много време, като компанията представи още през 2020 г. първият в света изцяло електрически булдозер SD17E-X с работна маса 17 т.

Иновации и най-съвременни технологии

Днес Shantui вече предлага второ поколение по-голям електрически булдозер DE26-X2 с работна маса 25,5 т и мощност на задвижването 2х120 кВт. Машината впечатлява не само с нулеви локални емисии на изгорели газове и тиха работа, но се отличава и с най-съвременни технологии. Тя разполага с двоен пакет литиево-желязофосфатни батерии с капацитет 350 кВтч. Възможно е бързо зареждане за един час и половина, като за двата пакета се използват два отделни конектора към зарядната станция. След пълно зареждане булдозерът може да работи 3-4 часа при голямо натоварване или 4-5 часа при средно и леко.

Shantui DE26-X2 използва два мощни електромотора, които са куплирани директно към крайните задвижвания на верижната ходова част. Скоростта на придвижване се увеличава и намалява безстепенно, а машината предлага голяма пъргавина и маневреност, за което принос има и вложената технология за адаптиране към натоварването.

Мощност и ефективност

Забележителната мощност и сила на избутване на Shantui DE26-X2 се дължат на способността на машината да поддържа постоянна висока теглителна сила при висока скорост на придвижване, достигайки максимум до 400 кН. В същото време ефективността на придвижване е подобрена с 20%, а общата работна ефективност с 10% в сравнение с аналогичен булдозер с конвенционално задвижване. При това разликата в разходите за експлоатация и поддръжка е над 60% в полза на изцяло електрическата машина. Операторът има избор между три работни режима, съчетаващи по оптимален начин мощност, производителност и разход на енергия, което също допринася за високата ефективност.

Сред най-съвременните технологии на Shantui DE26-X2 трябва да се отбележи също модерната система за термично управление, която осигурява винаги оптимална работна температура на батериите и електромоторите.