Новини

Новият национален стадион ще бъде построен в квартал "Враждебна" в София

"Вчера главният архитект Петър Диков изготвяше точките, зададени му от работната група. Получихме мястото, на което ще бъде построен стадионът. Мястото за момента е Враждебна. Оттук-нататък трябва територията да бъде прехвърлена към Министерството на спорта, за да може да оформим следващите процедури", каза министърът, цитиран от citybuild.bg.

Инвеститор в проекта е испанска компания, доведена в България от Христо Стоичков. През юли бяха представени проектите на три стадиона, изготвени от архитектурното бюро "Грас" и финансирани от компанията WMA. До летището във Враждебна ще е т.нар. "Арена на розата", на мястото на изоставения стадион "Септември" ще бъде "Септемврийска корона", а върху терена на незавършения стадион "Пловдив" се предвижда да бъде изграден "Олимпийски съкровища".

Проектът "Арена на розата" включва съоръжение от 40 000 места, 2 тренировъчни терена, 1 открито игрище, мол от 150 000 кв.м., хотел, офис сгради – 50 000 кв. м и паркинг с 3 500 места. Идеята за архитектурния му облик идва от храм паметника „Александър Невски“ и неговите куполи. Именно поради това „Арена на розата“ има многокупулни пластове. Друг символ, който е заложен в облика на спортното съоръжение, е розата. Изгледът на стадиона отгоре представлява разцъфнала роза. Предвижда се трите нива да светят в различни цветове – бяло елено червено, но могат да бъдат променяни в зависимост от отборите, които играят.

"За останалите стадиони трябва първо да се продаде определена собственост, за да се осигури финансиране. Това са тези обекти, които вече не могат да се използват, за да може на базата на това да се отделят средства за еконструкция и модернизация на съществуващите", заяви още министър Нейков.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата се кани да построи стадиони на софийските футболни клубове с публични средства. Източниците на финансиране ще са два - данъчно облагане на онлайн залаганията и продажба на неизползвани имоти, които са публична държавна собственост.