Новини

Изграждането на новата сграда към 164 ДГ „Зорница“ в кв. „Горна баня“ е на финала

Проектът е иновативен, изпълнява се със специални материали, доставени от чужбина

В квартал „Горна баня“ в София се изгражда иновативна детска градина. Новата сграда е към 164 ДГ „Зорница“ и се изпълнява по проект, изготвен от победителя в открития архитектурен конкурс, организиран от Столичната община (СО) през 2018 г. В състезанието се съревноваваха 25 архитектурни екипа, сред които два чуждестранни. Победителят в надпреварата за ново детско заведение в кв. „Горна баня“ бе обявен през 2019 г. и проектирането бе поверено на „Тилев Архитекти“.

Обектът се реализира на урегулиран поземлен имот от 4372 кв. м, като се изгражда в северната му част. Той е с разгъната застроена площ 2665 кв. м. Сградата представлява

ансамбъл от три корпуса, всеки от тях е оформен в различен цвят –

жълт, син и червен. Към тях се правят и два допълнителни корпуса в източната и западната част. Учебното заведение ще е за 2 яслени и 4 градински групи, за които се предвиждат два отделни входа. В западния корпус има физкултурен салон, музикална зала и лекарски кабинет, както и административни помещения. Кухнята, пералнята, техническите и обслужващите помещения са разположени в източната сграда. В двора се оформят 6 детски площадки с южно изложение, разположени по 2 пред всеки от корпусите. Отделно ще има и спортно игрище, което ще е пред физкултурния салон. До сградата ще бъде обособен паркинг за 8 автомобила и стоянки за 16 велосипеда.

След проведена обществена поръчка от столичния район „Овча купел“ изпълнението е възложено на „Радми 90“ ООД.

Строителството на обекта стартира в края на 2020 г.,

като очакванията са да приключи до края на октомври тази година.

„Проектът за 164 ДГ „Зорница“ е много иновативен. Той предлага модерни решения, за изпълнението на които се влагат специални материали, доставени от чужбина“, разказа пред екип на вестник „Строител“ управителят на фирма „Радми 90“ ООД Милтен Рътаров, който е и член на Комисията по професионална етика на ОП на КСБ – София. Той обясни, че и трите обекта са двуетажни, като разпределенията на различните нива до голяма степен са сходни. На всеки етаж ще се помещават по три детски групи, като в синия корпус е планирано да бъдат яслените групи. Южната фасада на сградите е изцяло от стъкло, което осигурява естествено навлизане на светлина в помещенията.

Всяка от групите в 164 ДГ „Зорница“ разполага с дневна зона, спалня, обслужващи и санитарни помещения. В последните се влагат плочки, които са португалско производство и са в същия цвят като фасадите на всеки корпус, обърна внимание Рътаров и допълни, че санитарията е внос от Англия.

„Изделията, които бяха включени в заданието, не се произвеждат в региона.

Имахме затруднения с доставките поради обективни обстоятелства - пандемията, войната в Украйна и т.н., но се справихме“, подчерта той. Милтен Рътаров посочи, че на таваните на всяко от шестте помещения и в коридорите се поставят акустични пана с LED осветление. „Интересен детайл е пързалката, която ще бъде поставена до главното стълбище. Тя ще бъде монтирана в общия коридор, който свързва трите корпуса, и посредством нея децата ще може да се спускат от втория към първия етаж“, сподели Рътаров. По думите му трите сгради, в които ще бъдат детските групи, са с двускатен покрив, а тези в източната и западната част са с плосък покрив. В част от подпокривното пространство на корпусите са обособени технически помещения за вентилационните инсталации в сградата. На покрива са разположени вентилационни съоръжения за кухнята и спортно-музикалния салон и слънчеви колектори за топла вода.

Милтен Рътаров отбеляза, че иновативно е и решението за отопление на зданието. „Ако една от системите не работи, друга от инсталациите в залата трябва да я замести. Отоплението е водно. В зоните на детските групи и спортния салон е подово, в останалите места е с алуминиеви радиатори и лири. Водата за отоплението и битовата се подгряват от система от газови котли, електрически бойлери със серпентини и соларни панели“, подчерта управителят на „Радми 90“ ООД. Той обясни, че има и съоръжения за принудителна вентилация за всички помещения в зоната на детските групи, във физкултурния салон, в санитарно-битовите помещения, кухненския и пералния блок.

Иновативните решения намират своето приложение и при фасадите

на детската градина. Стените на корпусите представляват вентилируема фасадна стена, завършена с обшивка от ламарина. Те са изградени от тухлен зид, топлоизолация от каменна вата 12 см, въздушна междина за вентилация на топлоизолацията, обшивка от OSB плоскости, хидроизолационно паропропускливо фолио и фалцова ламаринена обшивка. Стените на техническите и помощните помещения са с внедрена външна интегрирана топлоизолационна система и декоративни алуминиеви ламели, окачени пред мазилката. Те са от тухлен зид, топлоизолация EPS 10 см и минерална мазилка, нанесена върху циментна полимерна шпакловка със стъклофибърна мрежа. Пред мазилката се монтират декоративни алуминиеви ламели, които са доставени от Гърция. При детските групи външната дограма е алуминиева с прекъснат термомост. При коридорите южното остъкляване е окачена структурна фасада. Вътрешните стени са тухлени, измазани с мазилка.

До всяка една от площадките за игра в двора е осигурен лесен достъп – оформят се пътеки с настилка от павета и плочопътеки на тревна фуга. Детските съоръжения са разделени помежду си с ограда, която е висока 100 см, от метална конструкция и дървени плоскости. Към всяка площадка за игра ще бъде монтирана и по една дървена пергола.

Комбинираната спортна площадка в двора ще е с изкуствена трева.

При изграждането на вертикалната планировка дейността на компанията е била силно затруднена заради лошите метеорологични условия. „Имахме верижна техника на обекта, която след многото дъждовни дни затъна в калта, и докато теренът не се отводни, не можахме да реализираме нищо от предвидените строителни работи. Сега влагаме повече усилия в това направление, тъй като вече сме на финалната права“, обясни Милтен Рътаров и подчерта, че предстои да се направи озеленяване на терена.

Северната част на двора на градината ще бъде със свободен достъп за родители.

Тази част от имота ще бъде преградена от изток и запад така, че външни лица да не могат да влизат в останалата част на двора. Поставянето на оградните съоръжения също е в ход. През зоната за свободен достъп се достига до двата входа за детските групи, които са с електрическо заключване. За контролиране на достъпа в сградата е предвидена видеодомофонна система. Системата има панели с камери на двата входа. Тя е цифрова и гъвкава, може да се настройва по различни начини.

Милтен Рътаров обясни, че след приключване на строителните дейности на детската градина е

предвидено да бъдат ремонтирани улиците в обхвата на учебното заведение,

но тези СМР не са възложени на „Радми 90“ ООД.

Управителят на компанията разказа още, че преди старта на строителството на „Радми 90“ ООД отредният парцел е използван от съседните къщи за осигуряване на отводняването им. „Разположението на кв. „Горна баня“ е такова, че предполага заустване на водите в по-ниските терени. Имотите над детското заведение бяха заустили всички канали, дренажи и останалите съоръжения тук“, припомни си той. След началото на строителството на 164 ДГ „Зорница“ част от собствениците на съседните къщи са направили отводняването към близки улици. „Някои от тях започнаха да използват дренажи, които „Радми 90“ ООД изгради за своя сметка“, коментира той.

Компанията се е сблъскала и с друг проблем преди началото на СМР – парцелът е бил насипан с отпадъци и земни маси. „Извозихме огромни количества пръст, които бяха извън предвидените в проекта“, посочи Милтен Рътаров. Въпреки трудностите той беше категоричен, че като се върне назад във времето, изпитва задоволство от свършената работа и подчерта, че компанията през цялото време е имала много добро сътрудничество с администрацията на район „Овча купел“ и кмета Ангел Стефанов.

„В зависимост от етапа, на който се намира изпълнението, на обекта работят между 15 и 20 души, като според спецификата на дейностите понякога могат да достигнат и до 30. Част от машините, които са на обекта, са наши, но имаме и такива, които се налага да наемаме“, добави Рътаров и завърши с думите, че „новата детска градина в кв. „Горна баня“ е повод за гордост“.