Новини

НС отряза „Атака“ и сините за изслушване на транспортния министър

Депутатите отхвърлиха предложението на „Атака“ транспортният министър Ивайло Московски да бъде изслушан в Народното събрание за състоянието в БДЖ. Причината е създалата се кризисна ситуация в железниците, след като мениджмънтът на БДЖ заяви намерение 2 000 души да бъдат съкратени от системата.

Зам.-председателят на Парламентарната група на „Атака“ Павел Шопов заяви, че няма чуваемост по проблемите в БДЖ. „Нещата се замаскират от страна на управляващите. Единственото, което остава, е в парламента да бъде извикан транспортният министър и депутатите да чуят от първа ръка какво става в БДЖ“, каза той.

Искането на атакистите обаче не мина. От 145 гласували „за“ бяха 59, „против“ 14, а 72 гласуваха „въздържал се“. Председателят на НС Цецка Цачева поясни, че министър Московски тази седмица е на визита в Азербайджан.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска прегласуване на искането. „Парламентарната група на Синята коалиция поиска министър-председателят Бойко Борисов да дойда и да каже какво ще става с БДЖ. Всеки път това искане бе отклонявано. Сега се иска да дойде министърът на транспорта Ивайло Московски и пак се отклонява искането“, заяви той.

„Ако трябва да се спасява нещо в БДЖ, проблемът трябва да бъде дебатиран в Народното събрание. Посочвам като порочно обстоятелството, че управляващите от ГЕРБ не желаят да дебатират най-острите проблеми в страната“, посочи Костов.

По думите му дебатът се изнася в медиите, където той е безполезен. „Медийното шоу може да напълни очите, но не може да напълни стомаха на хората, които са заети в БДЖ“, заяви Костов.