Новини

Япония строи резервна столица


Японското правителство одобри план за изграждането на резервна столица. Тя ще се намира на запад от Токио, на мястото на летище „Итами”, съобщи imot.bg . Ако отново Япония я застигне мощно земетресение или цунами, там ще могат да се преместят правителствените и административни учреждения.

Причината да се вземе подобно решение са разрушителните земни трусове и цунамита, които станаха през пролетта на тази година. В резултат имаше хиляди загинали, много разрушения и авария в атомната централа „Фукушима”. Правителството трудно успя да се справи със ситуацията в 13-милионно Токио.

За момента новата столица съществува само на хартия с работно заглавие Integrated Resort, Tourism, Business and Backup City – IRTBBC. Големината на града няма да е повече от 5 кв.км и в него ще бъдат построени административен и бизнес център, сгради на парламента и министерски съвет, а също така туристически и курортен комплекс, казино и паркове. Сред офисните сгради ще има и 652-метров небостъргач.

Архитектите на проекта смятат, че новият град ще може постоянно да се обитава от 50 000 души, а дневно в него ще могат да работят не по-малко от 200 000 души. Не е изключено много от компаниите в Осака да се прехвърлят в новата столица.

Основният недостатък на авторите на близнака на Токио е, че е помислено само за парламента, правителството, държавните и административни служби. При едно природно бедствие, по-голямата част от населението няма да може да ползва този град.