Новини

Нона Караджова: Шистовият газ гарантира енергийна независимост

Откриването на шистов газ гарантира енергийната независимост на България, припомни министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя участва в откриването на дискусионен форум на тема "Шистовият газ - енергийна алтернатива или заплаха за околната среда".

В дискусията взеха участие също министър Трайчо Трайков, извънредният и пълномощен посланик на Полша в България Лешек Хенсел, ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в България Виолета Станичич, депутати в Европейския парламент (ЕП).

Нона Караджова отново припомни, че все още няма взето решение за добива на шистов газ. Според нея трябва да се направят проучвания

Това е вторият от поредицата дискусионни форуми в областта на енергетиката, предвидени в едногодишния проект "Прозрачна енергетика", който осъществяват информационният портал 3E-news, със съдействието на Българската стопанска камара и Института за енергиен мениджмънт.

В рамките на форумите всеки месец журналисти, икономисти, енергийни експерти, представители на държавни институции, на енергийни компании и на неправителствени организации обсъждат възможностите и предизвикателствата пред българската енергетика в контекста на европейските стандарти и приоритетите, залегнали в общностното законодателство за сектора.

Основните акценти на дискусията бяха фокусирани около предизвикателствата пред проучванията и производството на шистов газ в България, регулаторната рамка в Европа и у нас, значението на шистовия газ за енергийната сигурност и диверсифицирането на енергийните доставки на България, намаляването на енергийната зависимост на страната, опасенията на екологичните организации за влиянието върху околната среда.