КСБ

CICA и Световната банка обсъдиха условията за оценяване на обществените поръчки

Конфедерацията, FIEC и EIC настояват тежестта на критерия „цена“ в тръжните процедури да бъде ограничена в полза на критериите „качество“ и „устойчивост“

Конфедерацията на международните контрактори (CICA), Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) и Европейските международни контрактори (EIC) настояват тежестта на критерия „цена“ в тръжните процедури да бъде ограничена в полза на критериите „качество“ и „устойчивост“. Условията за оценяване на обществените поръчки са били една от водещите теми по време на работна среща между делегация на CICA и представители на Световната банка (СБ), която се проведе в столицата на Съединените американски щати Вашингтон. На нея Камарата на строителите в България бе представлявана от инж. Любомир Качамаков, зам.-председател на Управителния съвет на КСБ, председател на ОП на КСБ - София, и вицепрезидент на Конфедерацията, който разказа в интервю за вестник „Строител“ за целите на визитата и проведените срещи на високо ниво.

Той съобщи, че условията за оценяване при търгове в момента се променят по инициатива на Световната банка. „Целта на измененията по отношение на условията е те да доведат до устойчивост на строителния продукт. За да се случи това, е необходимо качеството да бъде поставено на нужното ниво. Това е позицията на трите международни строителни организации“, заяви инж. Качамаков.