Новини

Мария Габриел: Светът на дипломацията има нужда от идеите и таланта на новото поколение

Министерство на външните работи и Русенският университет „Ангел Кънчев“ подписаха меморандум за сътрудничество

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и академик Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ подписаха споразумение за сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Целта е предоставянето на възможности за обучение, трупане на опит и кариерно развитие на студентите.

„Днес е важен ден за бъдещите млади дипломати – Министерството на външните работи отваря врати за студентите от Русенския университет. Споразумението е конкретна визия за необходимостта да инвестираме в развитието на младите хора още в началото на тяхното обучение. С него казваме на младите, че имаме нужда от идеите и желанието им да допринесат за това България да отстоява достойно своята позиция на европейската и международната сцена“, заяви Мария Габриел.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ е третото висше учебно заведение, с което МВнР подписва меморандум, след Софийски университет „Климент Охридски“ и Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Сред предвидените дейности са организирането на студентски стажове и срещи с дипломати; провеждане на съвместни обучения, кръгли маси и конференции; повишаване на професионалната квалификация чрез представяне на реални казуси и проблеми от практиката. Целта е установяването на тясно сътрудничество между МВнР и Русенския университет, което да спомогне кариерното развитие на студентите, както по време на тяхното обучение, така и при последващата професионална реализация.

„Светът на дипломацията има нужда от идеите и таланта на новото поколение. Подписването на споразумението е още една възможност за студентите да споделят своето виждане за кариера в дипломацията. Приветстваме иновативността и критичното мислене на младите. Радвам се, че заедно с Русенския университет ще работим заедно за обмяната на опит и включването на идеите  и младежката перспектива в дипломацията. Нека заедно отстояваме достойното място на България в динамично развиващия се свят и превърнем предизвикателствата във възможности за студентите, университетите и България“, заключи вицепремиерът.