Новини

Кметът Васил Терзиев: Благодаря на всички хора, които чистиха в студа пред домовете си, рязаха клони, почистваха тротоари и помагаха на съседи

"След интензивния снеговалеж, натрупал над 25 см. снежна покривка в столицата, обстановката вече се нормализира. Благодаря на всички граждани, които се обадиха в контактния ни център или на 112, за да подадат сигнал. Благодаря на всички хора, които чистиха в студа пред домовете си, рязаха клони, почистваха тротоари и помагаха на съседи. Благодаря на целия екип на общината и на всички районни кметове за непрестанната и неуморна работа през последните повече от 30 часа. Благодаря и на Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за работата на терен". Това написа кметът на Столичната община Васил Терзиев в профила си във Facebook.
"Ще започна с това, че утре училищата, детските градини и ясли в София ще отворят врати за децата, както обикновено. Тази нощ и утре нашите екипи продължават с отстраняването на опасните дървета и клони и всички други получени сигнали. Аварийните екипи работят с пълни сили. През следващите дни предстои да бъде почистено трасето на трамвай №10 - гората след площад "Журналист", от пречупени клони. Възложих да бъде пуснат заместващ автобусен транспорт до възстановяване на маршрута. Поискал съм от районните кметове и дирекция "Аварийна помощ и превенция" отчет за ситуацията по места и ще се фокусираме върху най-спешните и належащи проблеми. Изискал съм от Столичния инспекторат доклад за неизвършени или некачествено извършени дейности по снегопочистването, за които ще бъдат наложени санкции", посочи още той.
"В кризисния център за бездомни лица бяха настанени 6 човека. Моля ви, подавайте сигнали за бедстващи хора на тел 112, за да бъдат настанени в центъра и да се погрижим за тях.Днес започнахме премахването на опасни висулки от обществени места. Напомням на всички да огледат сградите, в които живеят, за ледени висулки и късове и да ги отстраните или да обезопасите тротоарите, за да не допуснем инциденти.Екипите, ангажирани със снегопочистването, направиха между 3 и 5 обработки с избутване на снежна маса и разпръскване на соли по пътните платна. Приоритетно бяха почистени всички улици, по които се движи масовият градски транспорт, както и основни улици, за да осигурим проходимостта в града. Днес следобед снегопочистващата техника започна работа в кварталните улици. До момента са почистени около 20% от вътрешнокварталните улици. Утре работата по малките улици ще продължи", пише още кметът.
"Получихме над 1500 сигнала за опасни дървета и паднали клони вследствие на мокрия тежък сняг. Приоритетно се реагира на сигналите, свързани с клони и дървета, паднали върху електропреносната мрежа, мрежата на електротранспорта, пътните платна и такива в близост до детски градини, училища и болници. Подсилихме екипите по отстраняване на опасните дървета, като включихме допълнително екипи от общинското предприятие, отговарящо за горския фонд, както и техника от Столичното предприятие за третиране на отпадъците. Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ реагираха на повече от 200 сигнала за пречупени и опасни дървета и клони", сподели Терзиев.