Новини

Мобилното приложение „Пътувай информирано“ представи днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

Мобилното приложение „Пътувай информирано“ представи официално днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в София Тех Парк.

Приложението е проект на дирекция „Ситуационен център“ в Министерство на външните работи (МВнР), финансиран от Фонда за двустранни отношения на Европейската икономическа общност и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

"Показваме, че с данни, с ресурс, с дух на екип, правим така, че България да се позиционира в сферата на иновациите. България е единствената страна на картата на Европа, която има приложение за пътуване с чатбот", заяви вицепремиерът Мария Габриел, предаде БТА.

Тя обясни, че приложението е разработено въз основа на анализ на данни на потребителите. "За нас повече от всякога тази постоянна, регулярна връзка с тези, които ще използват мобилното приложение, е важна – не само за неговото разработване, но и за неговото развитие и популяризиране", подчерта Габриел.

"Искаме всички български граждани да разполагат с точна и навременна информация за това къде ще пътуват, какво е необходимо да знаят, документи", заяви Габриел. Тя посочи, че за нея е важно, че се развива и доизгражда силната база по отношение на кризисни ситуации и непредвидени обстоятелства.

По време на представянето на апликацията бяха показани и неговите функционалности. Приложението е напълно безплатно и не съдържа реклами. Съвместимо е с операционни системи Android и iOS. Съдържа важни съобщения и известия, които варират според държавите на потребителския интерес. То разполага и със SOS бутон за кризисни ситуации. За да се активира, трябва повторно потвърждаване, отваря се формуляр с опции за типа на спешната ситуация и опцията „в безопасност съм“.