Новини

Възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м. зад плажовете за природосъобразен туризъм, гласува парламентът с приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м. зад плажовете за природосъобразен туризъм, гласува парламентът с приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Вносители са Кирил Петков и Христо Иванов („Продължаваме промяната-Демократична България"), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), и Делян Пеевски (ДПС).

Зона "А" занапред ще обхваща и 500 метра от границите на зоните за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал, освен вече определената акватория на Черно море по чл. 3, т. 2, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, предвиждат измененията. Зона "А" е с режим на особена териториалноустройствена защита.

С промените се цели запазване на крайбрежието в неговия автентичен вид, осигуряване на възможност за необезпокояван масов достъп до природните забележителности и морския бряг, както са и първа стъпка в посока прекратяване на случаите с презастрояване, е посочено в мотивите.

Предвижда се и допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията, вън от обхвата на защитените зони, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.