Новини

Светли празници!

Уважаеми колеги,

В навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово, бих искал от името на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и от мое име да се обърна към Вас с най-сърдечни поздравления и пожелания. Отиващата си 2023 г. беше трудна, изпълнена с многобройни предизвикателства, но и успешна за КСБ.

Препятствията не ни спряха в нашата дейност за провеждане на политиките на Камарата в интерес на бранша, държавата и обществото. КСБ реагира адекватно на възникналите трудности, поставяйки ги на вниманието на институциите на централната и местната власт, политическите сили, работодателските организации, синдикатите.

Въпреки положените усилия останаха нерешени проблеми, като прилагането на справедлива индексация, пречки в законодателството, липсата на кадри, които и през 2024 г. ще са приоритет за КСБ.

През годината постигнахме напредък по „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство“, на който КСБ е инициатор и координатор, както и по проектите, които Камарата изпълнява. Развивахме и международната си дейност, КСБ взимаше активно участие във всички ключови събития на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC), Европейските международни контрактори (EIC), Конфедерацията на асоциациите на международните контрактори (CICA) и Европейската асоциация за жилищно строителство Build Europe.

Правейки равносметка за 2023 г., с удовлетворение можем да отчетем постиженията на българските строители, които продължиха да изграждат сложни инфраструктурни проекти, модерни и красиви сгради, да обновяват българските градове. Част от реализираните обекти в София бяха представени на традиционната фотоизложба по случай Деня на строителя, която КСБ и в. „Строител“ ежегодно организират със съдействието на Столичната община. През 2023-та КСБ връчи отличията на най-добрите компании в сектора на Бала по повод Деня на строителя. За втора поредна година КСБ заедно с в. „Строител“ проведе и конференция, посветена на възможностите за развитие на строителния бранш и дигитализацията в отрасъла – „Предизвикателства и възможности в сферата на строителството – ролята на иновациите, новите технологии и уменията“. Камарата бе съорганизатор и на редица други събития, като Годишния конгрес на Build Europe и форума „Брацигово – Каменният поток на времето“.

Водени от традицията, че българският строител винаги помага в трудни ситуации и подкрепя благотворителни инициативи, Фондация „Български строител“ продължи да развива своята дейност и да застава зад благородни каузи.

Ще запомним 2023 г. и с откриването на паметника на Кольо Фичето пред централата на КСБ. Едва ли има по-подходящо място за него от това пред сградата на браншовата организация на строителите, на нас, неговите последователи, за които той е стожер, пример, еталон, към който можем да се стремим.

Уважаеми колеги,

на прага на Новата година нека да погледнем напред с очакване тя да бъде по-добра и успешна, да има повече предвидимост в бранша и повече отговорност от институциите към него и заетите стотици хиляди работници и служители в отрасъла. Политиките на Камарата са ясни, а целите, които си поставяме, са амбициозни, но изключително важни за бъдещето на сектор „Строителство”. Нека не забравяме, че можем да ги постигнем само когато сме обединени, заедно.

По повод настъпващите светли коледни празници позволете ми да отправя най-сърдечните си пожелания към Вас, Вашите семейства и близки, към Вашите екипи. Желая Ви здраве, сили да се справим с предстоящите предизвикателства, вяра и оптимизъм, че най-доброто предстои. Нека Новата година ни донесе вдъхновение за нови проекти и нестихваща енергия за реализацията им, изпълнени обекти, които да носят удовлетворение от съграденото.

Светла Коледа и щастлива 2024 г.!

 

Инж. Илиян Терзиев,

Председател на УС на КСБ