Новини

Синдикатите зоват Борисов да оцени действията на Дянков

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, КНСБ и КТ „Подкрепа” призова министър-председателя внимателно да оцени действията и поведението на председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, причинил взривяването на социалния диалог, и да вземе нужните управленски решения.

Предложенията на финансовото министерство противопоставят правото на заслужена пенсия на работниците и служителите, изпълнили условията на закона на правото за увеличение на пенсиите, заложено също по закон.

Истинските решения за трайна стабилизация на осигурителните финанси минават през подобряване събираемостта на данъчните и осигурителни постъпления; криминализиране укриването на осигурителни вноски; увеличаване на максималния осигурителен доход; въвеждане на ограничения за кешови обороти; затваряне възможностите за сив и подземен бизнес и т.н., се казва в писмото.

„При създалата се ситуация няма как да бъде удържан гневът и недоволството на хората, защото те, много преди г-н Дянков да стане министър, вече понесоха и увеличение на пенсионната възраст (с 5 години жените и с 3 мъжете), и увеличение на стажа (с 14 години жените и с 12 години мъжете). В това време държавите, които сега ни се натякват като пример, не са предприемали такива мерки, а мерките, които сега предприемат, планират внимателно и много плавно“, се посочва в писмото.

„Затова ние продължаваме да сме убедени, че вече договорените и вписани в Националното споразумение мерки, за провеждането, на които синдикатите убедиха хората, са необходимата и възможна програма за действие у нас”, се казва в писмото.

КНСБ и КТ „Подкрепа” си дават ясна сметка, че с оттеглянето си от НСТС социалният диалог в България практически и юридически се преустановява, се казва още в документа. „За това сме длъжни да уведомим всички европейски и международни институции, които имат отношение към този изключително важен инструмент – Европейска комисия, Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите и Европейската конфедерация на профсъюзите“, заявяват синдикатите.

„Възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир, за да се търсят съвместно ефективните решения за изход от кризата и за подобряване жизненото равнище на българските граждани, в създалата се ситуация, вече е единствено Ваша отговорност и правомощие”, се посочва в заключение.