Новини

Тотю Младенов: Безотговорно е да подам оставка

Оставка най-лесно се подава, но в момента това би било безотговорно. Така социалният министър Тотю Младенов отговори на въпроса дали сам ще си тръгне от кабинета след неделния „жълт картон“, който премиерът Борисов му показа с аргумента, че не се е справил да обясни защо се налага вдигане на пенсионната възраст. Оставката е най-лесният изход, коментира министърът пред бТВ, допълвайки че „по-трудното е да си изпълниш ангажимента към премиера и политическата партия“.

Тотю Младенов е категоричен, че в момента най-важно е да се възстанови социалния диалог, след като синдикатите напуснаха Националния съвет за тристраннно сътрудничество. Приоритет също е продължение на реформите, особено на фона на кризата.

“Ако моята оставка ще помогне да се запази социалния мир и да се възстанови социалния диалог, това е най-лесното. Но е малко безотговорно. Не съм капризен“, категоричен е Младенов и призова синдикатите към диалог.

Младенов е говорил с профсъюзите да отложат планираните стачки, тъй като в това трудно време ще загубят хората. „По-добре лош социален диалог, отколкото никакъв. В цял свят има протести. Това е демократично. Но стачките са заплаха за работещите и за бизнеса“, направи разграничение той.

Двамата с премиера са имали личен разговор, в който Борисов казал на Младенов продължава да работи за възстановяване на социалния мир.