Новини

Бойко Борисов, Делян Пеевски и Атанас Атанасов предлагат парламентарна комисия да провери всички факти около евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство

След данните за съществуването на руска схема за получаване на българско гражданство, огласени от председателя на ДСБ Атанас Атанасов, председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов внасят предложение за създаване на временна комисия по казуса. Целта на комисията е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.
Комисията ще трябва да провери изнесените данни и в публикация в сайта „Медиапул“ на 07.02.2024 г. със заглавие: „Схемата „Глеб Мишин“: Над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт“. Според материала „4000 преписки за предоставяне на българско гражданство на чужденци от страни в бившия Съветски съюз са използвани „очевидно“ подправени документи” (включително фалшив акт за раждане за български произход, документи върху еднотипни бланки с поредни номера, попълнени с един и същи почерк и т.н.), като в евентуалната схема е участвал чуждестранният гражданин с руски произход Глеб Мишин. Заявява се също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем. Нещо повече, в журналистическия материал се твърди, че тази „фабрика“ за производство на български граждани е функционирала безпрепятствено години наред, макар че службите са знаели за нея. В статията е цитирано и изявление на Атанас Атанасов – съпредседател на „Продължаваме промяната - Демократична България“, според когото „Това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа“.
В мотивите си за създаване на комисията, вносителите подчертават, че временната комисия има за цел да проучи и установи всички факти и обстоятелства, свързани с „фабриката за български паспорти на митичната фигура Глеб Мишин“, на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.