Новини

Мария Габриел: Няма да подпиша така наречения меморандум

"Търпеливо дни наред и умишлено не коментирах предложенията за ротация, както от страна на премиера Николай Денков, така и от страна на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух предложения да си разменим местата с Денков, чух екзотика да добавим още едно ново министерство, за да има за всички място. Време е да кажа какво направих и какво няма да направя", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на брифинг.

"Излизам от среща с посланиците на Европейския съюз и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя", посочи тя.

"Преди всичко няма да подпиша така наречения меморандум. Ще обясня защо. Първо всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията. Второ – обезпокоително е, че този документ е изработен с крайна цел и остава усещането за това, държавата да бъде разделена между две коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси", коментира вицепремиерът.

"Трето – текстовете от меморандума ясно и категорично сочат, че по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност. Четвърто – всеки закон, свързан с избора на съответните регулатори и контролни органи съдържа ясни правила и точни изисквания за заемане на съответната длъжност. Там категорично са посочени условията, на които съответното лице трябва да отговаря. Пето – меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, а тя за мен е основно, ръководно начало на правовата държава и нейните разпоредби се спазват безусловно. Шесто – намирам меморандумът като ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси, а по-подробен прочит показва една единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите", сподели още Мария Габриел.

"Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи", подчерта тя.

"Заради всичко това информирам българските граждани, всички партии от българския парламент и международните ни партньори, че аз няма да сложа подписа си под меморандума, предложен от ПП-ДБ", завърши вицепремиерът.