Новини

Поне 30% от дейностите по изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат възложени на български фирми изпълнители

"Днес Народното събрание взе едно изключително важно решение за това да започнат преговори с “Хюндай“ да бъде строител на бъдещите 7 и 8 блок на АЕЦ  „Козлодуй“, това заяви на брифинг пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

"Ключовото в това решение не е името на компанията, колкото това, че Народното събрание определи изисквания към преговарящите от българска страна в този процес. Едното от тези изисквания е да ни предложат задължително фиксирана цена", посочи той.

"Второто изискване е първият блок, който се явява 7-ми да бъде построен в рамките на 60 месеца. 8-ми блок да бъде построен в рамките на 54 месеца", поясни Добрев.

"Третото съществено изискване е, че искаме поне 30% от дейностите по този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители", подчерта депутатът.

От думите му стана ясно още, че единствено „Хюндай“ е била компанията, която бе съгласила да отговори и на трите изисквания, които българската страна е поставила.