Новини

Премиерът Николай Денков: Същината на разговорите е дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди 9 месеца

"Всеки може да се запознае с текста на меморандума, където ще видите, че в него се поставят съвсем принципни въпроси – как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическа отговорност", заяви на брифинг в Народното събрание премиерът акад. Николай Денков.

"Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички. Да, имахме разговор с Мария Габриел вчера. Тя каза, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица. Ще имаме възможност като се върне от едно пътуване да можем да обсъдим и състава на Министерски съвет", посочи още той.

"Ние сме готови да влезем в преговори. Това беше казано многократно. Когато влезете в преговори вие обсъждате различни варианти и се търси решение, което да бъде подходящо, смислено и полезно за всички, които участват в преговорите", коментира Денков.

"По отношение на разговорите за ротацията за мен са важни две неща – първо, ние трябва да запазим добрия, конструктивен тон с Мария Габриел, както до този момент сме го имали, за да си имаме доверие, че можем да продължим да работим заедно. Второ, за да съществува правителство и парламент, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало", сподели премиерът.

"Същината на разговорите е дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди 9 месеца", каза акад. Николай Денков.