Новини

Вицепремиерът Мария Габриел: Българската позиция по темата Западна Сахара в рамките на визитата ми в Кралство Мароко е дългогодишна и последователна

„Аз имам доверие и зачитам мнението на експертите в Министерството на външните работи. Искрено и от висотата на тази трибуна им казвам, че ние като екип до един трябва да защитаваме националните интереси на България. Проведеното в периода 10-11 януари работно посещение в Кралство Мароко имаше за основна цел надграждане на политическия диалог между България и Кралство Мароко и обсъждане на нови форми за засилване на двустранното сътрудничество“. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел в отговор на въпроса на депутата Станислав Стоянов, относно позиция по отношение на Западна Сахара, изказана по време на работно посещение в Кралство Мароко.

„Темета за Западна Сахара намери мястото сред регионалните досиета, които дискутирахме, предвид факта, че това е един външнополитически приоритет на Кралство Мароко. Българската позиция по Западна Сахара, изразена от мен в качеството ми на външен министър, в рамките на визитата е дългогодишна и последователна. Тя съдържа следните основни елементи. На първо място дълготрайна, последователна подкрепа на усилията на генералния секретар на ООН, насочени към постигане на справедливо, реалистично, прагматично, трайно и взаимоприемливо решение, в съответствие с релевантните резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза още тя.