Новини

Министър Андрей Цеков: Много важно е ключови стратегически проекти да се придвижат напред

И при съставянето на кабинета "Денков" е имало номинации и одобряване на кандидатурите от двете основни политически сили - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Не виждам сега нещо различно. За да има устойчивост, при всички случаи трябва да е консенсусен съставът. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, съобщиха от радиото.

"Всички министри са консултирани между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Така се процедираше и с ключови назначения - ръководители на изпълнителни агенции - разбира се, с решаваща дума на съответния ресорен министър", допълни той.

Министър Цеков посочи, че би останал на поста си и след ротацията, за да довърши започнатото в МРРБ през 9-те месеца на правителството на Николай Денков.

"МРРБ е един от най-големите инвеститори в държавата. Много важно е ключови стратегически проекти да се придвижат напред, за да имаме нормална свързаност със съседите и да има нормални условия за развитие на икономиката. Това не се е случвало по стратегически подход през последните 20 години", поясни министърът.

Министърът изрази очакване до началото на март да има финално решение на ЕК относно визията за изграждане на АМ "Струма", което да позволи изграждането на източното платно - извън Кресненското дефиле, да започне и проектиране и идентифициране на вариант за второ двулентово платно, което да е извън дефилето.

"Така да можем да защитим изцяло биоразнообразието и да осигурим един по-нормален транспортен коридор, тъй като дефилето не е удачен транспортен коридор за скоростен път и това е ясно на всички", заяви той.