Новини

Мария Габриел: Международен обмен, достъп до висше образование и иновации са необходими в подкрепата за обществото на глухите хора

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в конференция на глухата общност, организирана от Deaf.bg и Фулбрайт България. В дискусията се включиха президентът на университета „Галодет“ Роберта Кордано, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, изпълнителният директор на "Фулбрайт България" Анджела Родел и главният изпълнителен директор на Deaf.bg Ашод Дерандонян.

Целта на форума бе да обедини усилията за международен обмен на глухи специалисти по жестов език от България, ЕС и САЩ и насърчи обмена на добри практики и предоставянето на повече възможности.

„Чест и отговорност е да участвам в днешното важно събитие и изразя своята подкрепа за обществото на глухите хора. Подкрепа е ключовата дума - можете да разчитате на подкрепата на правителството на Република България. Значителна стъпка в тази посока бе приетият през 2021 г. Закон за българския жестов език. Днес предизвикателството е този закон да се превръща в резултати и добри иницитиви”, заяви Мария Габриел.

Университетът Галодет във Вашингтон (САЩ) и е световно признато учебно заведение, предлагащо изцяло билингвално обучение на американски жестов език и на писмен английски език. През 2023 г. Deaf.bg сключва споразумение за сътрудничество с университета, което е насочено към активен международен обмен на знание и практики в областта на жестовите езици.

По време на конференцията, специален фокус бе поставен върху установяване на дългосрочно партньорство в областта на програми за обмен между ЕС и САЩ с цел изучаване на езика на глухите и научните изследвания в областта на жестомимичните езици. Вицепремиерът подчерта значимостта на диалога с институциите на ЕС и САЩ, който е важен за създаването на повече възможности за международен обмен.

В центъра на дебата бе и посланието, че глухите хора могат да бъдат лидери - в образованието, научните изследвания, иновациите, изкуството.

„Радвам се, че се запознах с толкова талантливи и креативни млади хора, които работят усърдно за защита на езиково-културните права на глухите хора в България и по света. Имаме добри примери, но трябва да им дадем повече видимост и насърчим сътрудничеството между академичните общности в България и САЩ, с подкрепа от европейските институции“, допълни Мария Габриел.

Тя наблегна и на избирането на България за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 г. Един от четирите водещи национални ангажимента, по които България ще работи, е правото на универсален достъп до образование за всеки. Тя заяви, че ключово е разработването на информационни национални и международни кампании, които да подпомогнат достъпа до приобщаващо висше образование за общността на глухите хора.